Odważ się być bez!
Pierogi ze szpinakiem i Bezmięsnym Boczkiem w stylu węgierskim z czosnkiem
Pierogi ze szpinakiem i Bezmięsnym Boczkiem w stylu węgierskim z czosnkiem

Zaskocz rodzinę i zaproś ich na pierogi w 100% roślinnej wersji. Oczaruj ich tym prawdziwie polskim daniem, do którego prawa rości sobie każda babcia! Gwarantujemy pełne brzuchy i szerokie uśmiechy! 

 

Składniki:

- Bezmięsny Boczek w stylu węgierskim z czosnkiem

- 2 szklanki podsmażonego na oliwie szpinaku - może być mrożony

- 2 ząbki czosnku 

- śmietanka roślinna 

- cebula

- na ciasto na ok. 20 pierogów: 250 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, pół kubka ciepłej przegotowanej wody, szczypta soli

 

Przygotowanie:

1. Zacznij od ciasta: dodaj wszystkie składniki do miski i zacznij wyrabiać ciasto. 

2. Po kilku minutach ciasto powinno być gotowe, uformuj z niego kulkę i zawiń w folię. Odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz. 

3. Szpinak na patelni połącz z podsmażoną białą cebulką, czosnkiem i 100ml śmietanki. Następnie, dodaj do niego boczek i przyprawy. 

4. Ciasto cienko rozwałkuj, rozsypując wcześniej mąkę na blacie. 

5. Za pomocy kubka lub szklanki wytnij z ciasta pierogi. 

6. Na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zagnieć brzeg - najłatwiej będzie widelcem!

7. Pierogi wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut po wypłynięciu. Potem podsmaż i podawaj z okrasą z boczku i cebuli. Świetnie smakują również z musztardą!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium