Zaskocz rodzinę i zaproś ich na pierogi w 100% roślinnej wersji. Oczaruj ich tym prawdziwie polskim daniem, do którego prawa rości sobie każda babcia! Gwarantujemy pełne brzuchy i szerokie uśmiechy!
Składniki:
- Bezmięsny Boczek w stylu węgierskim z czosnkiem
- 2 szklanki podsmażonego na oliwie szpinaku - może być mrożony
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka roślinna
- cebula
- na ciasto na ok. 20 pierogów: 250 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, pół kubka ciepłej przegotowanej wody, szczypta soli
Przygotowanie:
1. Zacznij od ciasta: dodaj wszystkie składniki do miski i zacznij wyrabiać ciasto.
2. Po kilku minutach ciasto powinno być gotowe, uformuj z niego kulkę i zawiń w folię. Odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz.
3. Szpinak na patelni połącz z podsmażoną białą cebulką, czosnkiem i 100ml śmietanki. Następnie, dodaj do niego boczek i przyprawy.
4. Ciasto cienko rozwałkuj, rozsypując wcześniej mąkę na blacie.
5. Za pomocy kubka lub szklanki wytnij z ciasta pierogi.
6. Na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zagnieć brzeg - najłatwiej będzie widelcem!
7. Pierogi wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut po wypłynięciu. Potem podsmaż i podawaj z okrasą z boczku i cebuli. Świetnie smakują również z musztardą!