
Każdy wie, jak ugrillowac kiełbaskę. Naszym Bezmięsnym kiełbaskom na grillu starczą już 3-4 minuty, żeby były idealnie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Żeby były jeszcze lepsze wystarczy podać je z dwoma, pysznymi wege sosami. Sprawdź jak je przyrządzić!
Składniki:
- Bezmięsne Kiełbaski Grillowe
na sos śliwkowy:
- kilka śliwek, posiekanych lub 6 łyżki konfitury śliwkowej (najlepiej niezbyt słodkiej)
- pół łyżeczki sosu sojowego
- 4 łyżki brązowego cukru/ 2 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 średnia czerwona cebula, posiekana
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrego sosu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 3/4 szklanki wody
na wegański sos tzatziki:
- 6 łyżek jogurtu roślinnego
- ⅓ kostki fety wegańskiej
- 1 duży ogórek
- kilka ząbków czosnku
- sok z połowy dużej cytryny
- opcjonalnie: posiekany koperek, łyżka majonezu roślinnego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sos śliwkowy połącz w rondelku z grubym dnem i duś, aż sos się zredukuje do pożądanej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby nie przypalić sosu!
2. Tzatziki: ogórka dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, osól i odciśnij najlepiej przez szmatkę. Posiekaj drobno czosnek. Połącz wszystkie składniki i odstaw sos do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem.
3. Kiełbaski grilluj, aż będą idealnie chrupiące i rumiane. Podawaj w towarzystwie sosu śliwkowego oraz wege tzatziki!