Żurek tradycyjnie kojarzony jest z Wielkanocą, ale dobrze wiemy, że chęć na niego przychodzi o każdej porze roku! Oto klasyczny przepis na gęstą, aromatyczną i odżywczą zupę, perfekcyjnie uzupełnioną Bezmięsnymi Kiełbaskami Białymi i tłuczonymi ziemniakami. Komu już cieknie ślinka?
Składniki na 4 porcje:
- paczka Bezmięsnych Kiełbasek Białych
- 400 g ziemniaków
- włoszczyzna na bulion (około 500-600 g)
- garść suszonych grzybów
- 1 spore, przekrojone na pół słodkie jabłko
- szklanka wegańskiego zakwasu na żurek*
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, sól, majeranek
- 2-4 łyżki chrzanu
*zakwas najłatwiej jest kupić gotowy, choć oczywiście możesz też przygotować swój własny! W przypadku, gdy chcesz samodzielnie przygotować zakwas, pamiętaj, że trwa to kilka dni. Przepis znajdziesz na przykład tutaj albo tutaj.
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania bulionu: w głębokim garnku umieść obraną i umytą włoszczyznę, jabłko, suszone grzyby i nieskromne ilości przypraw (4-5 liści laurowych, po łyżeczce ziaren i majeranku), zalej je wodą. Pamiętaj: dużo warzyw, mało wody! Najlepiej, jeśli dodana woda będzie ledwo zakrywać warzywa. Dzięki temu uzyskasz wyraźny smak. Gotuj około 20 minut - warzywa powinny pozostać lekko jędrne.
2. W drugim garnku ugotuj ziemniaki.
3. Gdy bulion będzie gotowy, wyłów z niego warzywa (marchewka będzie potrzebna do podania zupy, resztę możesz wykorzystać np. do sałatki, pasztetu lub kotlecików). Przecedź resztę bulionu przez sito dla uzyskania czystego wywaru.
4. Do odcedzonego bulionu dodawaj stopniowo zakwas i zagotuj. Dodaj chrzan, ciągle mieszając.
5. Bezmięsne Kiełbaski pokrój w grube plastry i usmaż na brązowo, możesz je także upiec lub zgrillować. Ugotowane ziemniaki utłucz z kawałkiem masła wegańskiego i soli. Do miski nałóż porcję ziemniaków, kiełbaskę i marchewkę i zalej żurkiem. Smacznego!
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan