Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
6-8 porcji
na wywar:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 dużej główki selera
- 1 cebula, opalona na czarno
- 2 ząbki czosnku
- 6 kawałków suszonych borowików
- 2 duże suszone na słońcu pomidory
- ½ pęczka świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta nasion kolendry
- 2 goździki
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soli (lub do smaku)
na żurek:
- 200-400 ml zakwasu na żur
- 1 opakowanie Bezmięsnej białej kiełbasy
- pajdy chleba z masłem lub jego wegańskim odpowiednikiem
- natka pietruszki
- opcjonalnie: roślinna śmietana do zabielenia zupy
Warzywa oraz przyprawy na wywar umieść w dużym garnku, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj oliwę oraz sól. Podgrzewaj na małym ogniu i gotuj do całkowitej miękkości warzyw – około 2 godziny. Kiedy wywar będzie gotowy, przelej go przez sito do nowego garnka. Stopniowo dolewaj do niego zakwas na żur – tyle, ile lubisz, na bieżąco próbując jak kwaśna jest zupa. Dodaj skrojoną białą kiełbasę i dopraw do smaku. Podawaj z natką pietruszki, w towarzystwie pajdy chleba posmarowanej masłem (lub jego wegańskim odpowiednikiem). Możesz podgryzać ją osobno lub włożyć do zupy. Jeśli lubisz żurek zabielany, wykorzystaj po łyżce roślinnej śmietany na porcję. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl