Odważ się być bez!
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
80.jpg

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

6-8 porcji

na wywar: 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużej główki selera
  • 1 cebula, opalona na czarno
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych borowików
  • 2 duże suszone na słońcu pomidory
  • ½ pęczka świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta nasion kolendry
  • 2 goździki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soli (lub do smaku)

na żurek:

  • 200-400 ml zakwasu na żur
  • 1 opakowanie Bezmięsnej białej kiełbasy
  • pajdy chleba z masłem lub jego wegańskim odpowiednikiem
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: roślinna śmietana do zabielenia zupy

Warzywa oraz przyprawy na wywar umieść w dużym garnku, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj oliwę oraz sól. Podgrzewaj na małym ogniu i gotuj do całkowitej miękkości warzyw – około 2 godziny. Kiedy wywar będzie gotowy, przelej go przez sito do nowego garnka. Stopniowo dolewaj do niego zakwas na żur – tyle, ile lubisz, na bieżąco próbując jak kwaśna jest zupa. Dodaj skrojoną białą kiełbasę i dopraw do smaku. Podawaj z natką pietruszki, w towarzystwie pajdy chleba posmarowanej masłem (lub jego wegańskim odpowiednikiem). Możesz podgryzać ją osobno lub włożyć do zupy. Jeśli lubisz żurek zabielany, wykorzystaj po łyżce roślinnej śmietany na porcję. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium