Uwielbiamy zupy! I te eleganckie, kremowe, i te leciutkie, i na zimno, i te mega treściwe, które samodzielnie spełnią rolę pożywnego obiadu. Dziś mamy dla Was przepis na zupę z tej ostatniej kategorii: full obiad. Wyjątkowo wysoką zawartość sycącego białka zawdzięcza Bezmięsnym Kiełbaskom Wiejskim i ciecierzycy. Do dzieła!
Składniki na 4 porcje:
- paczka Bezmięsnych Kiełbasek Wiejskich
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- puszka ciecierzycy (400 g)
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- pęczek natki pietruszki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera lub 1 pałka selera naciowego
- biała część pora (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka oliwy
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna kolendry, czarny pieprz, sól, majeranek, lubczyk, cukier, słodka i/lub wędzona papryka, ciemny sos sojowy
1. Pokrój warzywa: pietruszkę, selera, pora i cebulę w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, cukinię w półplasterki. Ząbki czosnku przekrój na połówki (albo na ćwiartki, jeśli są bardzo duże). Posiekaj nóżki (bez liści) z całego pęczka natki pietruszki.
2. W garnku rozgrzej olej z oliwą, dodaj wszystkie pokrojone warzywa poza cukinią i smaż przez około 5 minut, aż lekko się zrumienią. Mieszaj od czasu do czasu.
3. W filtrze do kawy lub zaparzaczce do herbaty umieść przyprawy: łyżeczkę ziaren kolendry, 5-6 liści laurowych, łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę pieprzu. Dodaj je do garnka (możesz też wrzucić je luzem, jeśli nie będzie Ci potem przeszkadzała konieczność ich wyławiania z zupy. W tym wypadku dodaj je na samym początku razem z warzywami).
4. Do garnka dodaj pomidory, ciecierzycę i posiekane łodyżki natki. Zalej wszystko taką ilością wody, aby jej poziom był 2 cm nad warzywami.
5. Dopraw zupę pozostałymi przyprawami: 2 łyżeczkami majeranku, niepełną łyżeczką lubczyku, łyżeczką papryki, 2 łyżkami sosu sojowego, solą i cukrem. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Sprawdź, czy warzywa są już ugotowane.
5. Pokrój kiełbaski i dodaj je do zupy. Całość wymieszaj i podawaj posypane liśćmi natki pietruszki. Smacznego!
Zdjęcia: Konrad Bryc
Przepis: Klara Siemianowska