ŻEBERKA ZE ŚLIWKOWYM SOSEM BBQ I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI W MUNDURKACH
- 1 paczka Bezmięsnych Żeberek
- ziemniaki w mundurkach
- świeży rozmaryn
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Śliwkowy sos BBQ (1 szklanka/mały słoik):
- 200g suszonych śliwek
- 4 owoce jałowca
- 3 ziela angielskie
- kilka listków laurowych
- 2 cm świeżego imbiru, obranego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżeczki dobrego jakościowo ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki ostrej harissy (opcjonalnie, może zastąpić ostrą papryką lub dodać papryczki chili)
Przygotowanie sosu:
Śliwki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem (jeśli jednak nie macie takiego, to dobrze, żeby był to garnek z powłoką nieprzywierającą). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, imbir i czosnek. Po chwili dorzucamy śliwki, podsmażamy wszystko przez ok. 2-3 minuty, dodajemy pozostałe składniki i dusimy całość przez ok. 15 minut. Jeśli sos za bardzo gęstnieje podczas gotowania, dolewamy wody. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw do smaku. Pod koniec gotowania wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca po czym blendujemy sos. Powinien mieć gładką, aksamitną konsystencję.
Przygotowanie dania:
Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy 3 ząbki czosnku, świeży rozmaryn i wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i pieczemy ziemniaki przez ok. 15-20 min. W międzyczasie żeberka grillujemy na suchej patelni grillowej. Po kuchni rozniesie się zapach rozmarynu i czosnku w towarzystwie żeberek – wspaniały! :) Przekładamy wszystko na talerz i polewamy sosem. Resztę śliwowego BBQ możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
Bezmięsne Żeberka możesz dostać tutaj:
https://www.bezmiesnymiesny.pl/kategoria/produkty/zeberka
Przepis: Dominika Ozimek