Odważ się być bez!
ŻEBERKA "PO GRECKU"
42.jpg

 

Żeberka „po grecku”

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania Bezmięsnych Żeberek
  • 4 łyżki oleju (w wersji wegetariańskiej użyj masła),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por (biała część),
  • spora szczypta chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ok. ¾ szklanki wody,
  • pieprz czarny, sól.

Rozgrzej olej (lub masło) na dużej patelni. Dodaj skrojoną w grubą kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Podsmażaj przez kilka minut. W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewki oraz pietruszkę. Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie napółtalarki. Dodaj warzywa do zeszklonej cebulki, dopraw chili i smaż przez minutę. Następnie dodaj sos sojowy i cukier i zalej wszystko wodą do poziomu warzyw. Duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut (lub do miękkości warzyw). Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli woda odparuje, uzupełnij ją. Gotowe warzywa powinny być w dość gęstym sosie. Na ostatnie 5 minut gotowania włóż między warzywa bezmięsne żeberka. Po tym czasie wyjmij je i równo ułóż na dnie naczynia. Przykryj warzywami i odstaw do przestudzenia, a najlepiej na całą noc. Soki z warzyw dodatkowo zagęszczą się i przemieszają z aromatem żeberek. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Bezmięsne żeberka dostaniesz w naszym Pakiecie Świątecznym: 

https://www.bezmiesnymiesny.pl/pakiet-swiateczny-2018

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium