Żeberka „po grecku”
Składniki na 4 porcje:
- 2 opakowania Bezmięsnych Żeberek
- 4 łyżki oleju (w wersji wegetariańskiej użyj masła),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- płaska łyżeczka soli,
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por (biała część),
- spora szczypta chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka cukru,
- kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego,
- ok. ¾ szklanki wody,
- pieprz czarny, sól.
Rozgrzej olej (lub masło) na dużej patelni. Dodaj skrojoną w grubą kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Podsmażaj przez kilka minut. W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewki oraz pietruszkę. Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie napółtalarki. Dodaj warzywa do zeszklonej cebulki, dopraw chili i smaż przez minutę. Następnie dodaj sos sojowy i cukier i zalej wszystko wodą do poziomu warzyw. Duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut (lub do miękkości warzyw). Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli woda odparuje, uzupełnij ją. Gotowe warzywa powinny być w dość gęstym sosie. Na ostatnie 5 minut gotowania włóż między warzywa bezmięsne żeberka. Po tym czasie wyjmij je i równo ułóż na dnie naczynia. Przykryj warzywami i odstaw do przestudzenia, a najlepiej na całą noc. Soki z warzyw dodatkowo zagęszczą się i przemieszają z aromatem żeberek. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Bezmięsne żeberka dostaniesz w naszym Pakiecie Świątecznym:
https://www.bezmiesnymiesny.pl/pakiet-swiateczny-2018
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl