Zawijaski z Bezmięsną Szynką Czosnkową, domową tapenadą i rukolą – doskonała przystawka na każdą okazję! To danie bardzo eleganckie, a robi się je w zaledwie kilka minut. :)
Tapenada to aromatyczna pasta z oliwek, która świetnie sprawdzi się jako bardziej wyrazista w smaku alternatywa do hummusu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i wymaga jedynie kilku składników. Eksperymentuj! Dodaj do niej japalpeno lub pieczony czosnek – będzie pysznie! Domowa tapenada i nasza Bezmięsna Szynka Czosnkowa to idealne połączenie!
Składniki:
- paczka Bezmięsnej Szynki Czosnkowej
- szklanka czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory i dodatkowo jeszcze 7
- pół szklanki oliwy lub mniej (wskazówki w przepisie)
- 3 garści umytej rukoli
Przygotowanie:
Oliwki, czosnek, 4 pomidory wrzuć do kielicha blendera i dokładnie zblenduj, stopniowo dolewając oliwę. Uważaj, by pasta nie wyszła zbyt rzadka. Nie sól, oliwki i suszone pomidory są już wystarczająco słone! Tapenadą posmaruj plasterki szynki, nałóż na nią rukolę i suszone pomidory, złóż i zepnij szynkę drewnianym patyczkiem. Możesz też zawinąć ją w ścisłe roladki (wykałaczka nadal będzie potrzebna). Smacznego!
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc