Aromatyczne i rozgrzewająca danie, idealne na zimowy obiad! Orientalny sos z masła orzechowego świetnie komponuje się z żeberkami - ten smak przywoła trochę słonecznej energii i porządnie rozgrzeje.
Składniki:
na sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- łyżeczka brązowego cukru
- drobno posiekany ząbek czosnku
- szczypta chili
pozostałe składniki:
- paczka Bezmięsnych Żeberek
- makaron udon
- kapusta pak choi 2 szt
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- posiekany ząbek czosnku
- posiekana szalotka
- pół marchewki
- 1 cm posiekanego imbiru
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. W małej misce zmieszaj wszystkie składniki na sos.
3. Pokrój warzywa w słupki. Żeberka pokrój na niewielkie kawałki i przesmaż przez chwilę, by były chrupkie.
4. Warzywa podsmaż z czosnkiem i imbirem na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Smaż je na małym ogniu, aż zmiękną. Gdy będą gotowe dodaj żeberka i ugotowany makaron. Wszystko polej sosem i duś na małym ogniu przez 5 minut.
5. Podawaj z sezamem, polane sokiem z limonki lub z kolendrą.
Przepis i zdjęcia: Konrad Bryc