Nic tak nie dostarcza energii na cały dzień, jak porządne śniadanie! A jednym z najlepszych śniadań na świecie jest roślinna wersja tradycyjnego połączenia jajek i boczku ;) Odtworzenie smaku smażonych jajek w wersji roślinnej jest naprawdę proste! Kluczem jest tzw. czarna sól (inaczej kala namak), która dzięki wysokiej zawartości związków siarki ma naprawdę jajeczny zapaszek ;) Wbrew potocznej nazwie, jej kolor jest szaro-różowy lub fioletowy. Łatwo odróżnić ją od różowej soli himalajskiej, której róż jest o wiele "czystszy".
Składniki:
- 2-3 plastry Bezmięsnego Boczku
- pół kostki tofu naturalnego
- pół białej cebuli
- garść szczypiorku
- ¼ kubka mleka roślinnego, np. sojowego
- 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki czarnej soli i spora szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Tofu pokrusz palcami na małe kawałeczki.
2. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego lub wegańskiego masła. Po chwili zdejmij z patelni.
3. Rozgrzej na patelni odrobinę masła wegańskiego i przesmaż tofu. Dodaj do niego kurkumę. Do mleka roślinnego dodaj mąkę z ciecierzycy i pieprz, dokładnie wymieszaj. Mleko dolej do tofu i smaż jeszcze przez chwilę.
4. Na koniec smażenia dodaj to tofucznicy cebulę, boczek i czarną sól.
5. Jedz z ulubionym pieczywem, posypaną szczypiorkiem.
Zdjęcia: Konrad Bryc
Przepis: Klara Siemianowska