Odważ się być bez!
Tacos z gyrosem i guacamole
120.jpg
  • 1 gotowa paczka łódek do tacosów
  • 40 g Gyrosu albo Kebaba
  • 1/3 duże, dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 1/3 pomidora malinowego albo bawole serce
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 łyżek kukurydzy
  • kilka rzodkiewek
  • sól, płatki chilli, garść posiekanych łodyżek + garść liści kolendry
  • opcjonalnie wegański cheddar
  • opcjonalnie wegański jogurt albo sos czosnkowy
  1. Awokado obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm, może być nierówno. Pomidora sparz, obierz i pokrój w drobniejszą kostkę (ok. 8 mm). Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  2. Awokado, pomidora, cebulę i kukurydzę dokładnie wymieszaj z solą, płatkami chilli, sokiem z limonki i łodyżkami kolendry. Najlepiej, jeśli awokado częściowo się rozpadnie, a częściowo zostanie w kostce.
  3. Usmaż gyros (4 minuty na suchej patelni). W łódkach układaj salsę i gyros. Na wierzchu połóż plastry rzodkiewek, liście kolendry i opcjonalnie ser, jogurt lub sos.


Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Zdjęcie: Konrad Bryc

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium