- 1 gotowa paczka łódek do tacosów
- 40 g Gyrosu albo Kebaba
- 1/3 duże, dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1/3 pomidora malinowego albo bawole serce
- 1 mała czerwona cebula
- 6 łyżek kukurydzy
- kilka rzodkiewek
- sól, płatki chilli, garść posiekanych łodyżek + garść liści kolendry
- opcjonalnie wegański cheddar
- opcjonalnie wegański jogurt albo sos czosnkowy
- Awokado obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm, może być nierówno. Pomidora sparz, obierz i pokrój w drobniejszą kostkę (ok. 8 mm). Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
- Awokado, pomidora, cebulę i kukurydzę dokładnie wymieszaj z solą, płatkami chilli, sokiem z limonki i łodyżkami kolendry. Najlepiej, jeśli awokado częściowo się rozpadnie, a częściowo zostanie w kostce.
- Usmaż gyros (4 minuty na suchej patelni). W łódkach układaj salsę i gyros. Na wierzchu połóż plastry rzodkiewek, liście kolendry i opcjonalnie ser, jogurt lub sos.
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc