Świąteczny bigos z bezmięsnymi kiełbaskami
8-10 porcji
przepis na bigos w oparciu o recepturę Jadłonomii
http://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-z-boczniakami/
- 2 opakowania Bezmięsnych Kiełbasek Ziołowych
- 1 biała cebula
- ok. 6 łyżek oleju do smażenia
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 goździki
- 4 owoce jałowca
- 1 łyżeczka całego kminku
- 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 kg kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki suchej zielonej soczewicy
- 1 kilogram białej kapusty (waga samych części jadalnych, to ok. 1 mała główka)
- 1 kwaśne jabłko, np. szara reneta
- 10 wędzonych śliwek
- pół szklanki suszonej żurawiny
- 30 g suszonych borowików
- 1 szklanka wody
- pół szklanki czerwonego wina, wytrawnego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i czarny pieprz, najlepiej grubo zmielony
- 3 łyżki oleju do smażenia
Pokrój cebulę w grubą kostkę. Na dnie największego garnka jaki masz rozgrzej olej (około 6 łyżek – niech przykryje dno), dodaj cebulę i szczyptę soli. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy się zeszkli, dodaj wszystkie przyprawy i powoli mieszając smaż jeszcze dwie minuty.
W międzyczasie odsącz kiszoną kapustę i posiekaj ją na mniejsze kawałki. Następnie dodaj ją do garnka razem z wodą i solą i wszystko razem gotuj pod przykryciem około 1 godzinę. Na drugim palniku w małym garnku w osolonej wodzie ugotuj zieloną soczewicę al dente. Odsącz. Przygotuj resztę składników – posiekaj świeżą kapustę, a jabłko zetrzyj na tarce. Do miękkiej kapusty w garnku dodaj wszystkie składniki (soczewicę, świeżą kapustę, jabłko, śliwki wędzone, suszoną żurawinę, grzyby, wodę, wino, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy). Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez minimum trzy godziny. Możesz rozłożyć to na dwa dni (jak powidła). Pod koniec gotowania spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Pod koniec gotowania bigosu wyjmij z opakowania kiełbaski i pokrój je na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż je na złoto, często mieszając. Dodaj je do bigosu i gotowe!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl