STIR FRY Z KAPUSTĄ PAK CHOI I ŻEBERKAMI
2 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek,
- 1 główka kapusty pak choi,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki mirinu*,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub kuskusu),
- skórka z ½ cytryny,
* Mirin to słodkie japońskie wino do gotowania. Jeśli go nie masz, użyj sake lub zwykłego białego wina oraz dodatkowej łyżki cukru.
Dokładnie umyj liście pak choia z ziemi, zwłaszcza przy nasadzie. Pokrój główkę w całości w poprzek, na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż na nim kapustę przez kilka minut. W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, mirin i cukier. Wlej na patelnię i duś pak choi na średnim ogniu przez około 10 minut. Kiedy będzie miękki, ale jędrny, zdejmij z patelni (najlepiej łyżką cedzakową). Na jego miejsce wrzuć do sosu na patelni żeberka. Zwiększ ogień i duś, pozwalając płynowi jednocześnie szybko się redukować. Co jakiś czas przewracaj żeberka na drugą stronę. Kiedy sos będzie gęsty i lśniący, zdejmij patelnię z ognia.
Rozłóż na talerzach porcje kaszy jaglanej (możesz użyć też kuskusu), na górze ułóż pak choi, a następnie żeberka. Obie porcje polej dodatkowo gęstym sosem z patelni i dopraw skórką z cytryny. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl