Danie, które wszyscy znają i lubią - makaron z sosem bolońskim! Z Bezmięsnym Sosem Bolońskim przygotowanie obiadu zajmuje tylko tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Nie musisz osobno kupować i przygotowywać żadnych zamienników mięsa mielonego - nasz sos jest pełen mielonego Bezmięsa!
Składniki na 2 (duże!) porcje:
- opakowanie Bezmięsnego Sosu Bolońskiego
- szklanka przecieru lub soku pomidorowego
- puszka pomidorów (opcjonalnie, jeśli wolisz rzadszy sos)
- 2 porcje makaronu, najlepiej spaghetti
- listki bazylii do podania
dodatkowo, do wersji "na bogato":
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża biała cebula
- szklanka pomidorków koktajlowych
- papryczka pepperoni
- 100 g marchewki
- oliwki
- kapary
- wegański ser żółty, starty
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jeśli robisz wersję "na bogato", zacznij od przygotowania dodatków: posiekaj czosnek, cebulę, pepperoni i marchewkę i podsmaż je na łyżce rozgrzanej oliwy. Kiedy lekko zmiękną, dodaj przekrojone na połówki pomidorki. Zrób to w garnku lub głębokiej patelni.
3. Do przesmażonych warzyw dodaj Bezmięsny Sos Boloński oraz przecier lub sok pomidorowy. Jeśli sos będzie dla Ciebie za gęsty, dodaj więcej przecieru/soku lub pomidory z puszki. Całość wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
4. Odcedź makaron i zostaw na sitku nad garnkiem, w którym się gotował. Przykryj pokrywką.
5. Do sosu dodaj oliwki i kapary. Posmakuj sos i sprawdź, czy nie chcesz go doprawić. W razie potrzeby dodaj soli, cukru, majeranku, oregano lub pieprzu.
6. Do gotowego sosu dodaj przygotowany wcześniej makaron, wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe! Podawaj posypane listkami bazylii oraz opcjonalnie wegańskim serem. Smacznego!
Autor zdjęć: Konrad Bryc
Autorka przepisu: Klara Siemianowska