Odważ się być bez!
Spaghetti aglio e olio z boczkiem
52.jpg

Czarne spaghetti aglio e olio z boczkiem

2 porcje

  • ½ opakowania Bezmięsnego boczku
  • ok. 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • ½ świeżej papryczki chili
  • szczypta soli
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • 200 g czarnego spaghetti
  • ½ suchej bułki lub jasnego chleba
  • skórka z 1 małej cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na głęboką (zimną!) patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wstaw na mały ogień i powoli podgrzewaj. Kiedy po kilku minutach czosnek zacznie się smażyć, dodaj sól i co jakiś czas mieszając dalej powoli duś. Dodaj na patelnię boczek oraz cukier i wszystko razem smaż na najmniejszym ogniu.

W międzyczasie zagotuj duży garnek wody, hojnie ją osól i gdy zawrze wrzuć do niej makaron. Gotuj kilka minut, próbując co jakiś czas czy jest już gotowy (powinien być ugotowany al dente). Kiedy będzie gotowy, dodaj go na patelnię z oliwą i boczkiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu, która świetnie połączy się z oliwą tworząc emulsję. Suche pieczywo zetrzyj na domową, grubą bułkę tartą. Rozłóż makaron na talerze i posyp nią, następnie dodając też świeżo utartą skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz pieprz. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium