Czarne spaghetti aglio e olio z boczkiem
2 porcje
- ½ opakowania Bezmięsnego boczku
- ok. 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 5 dużych ząbków czosnku
- ½ świeżej papryczki chili
- szczypta soli
- ½ płaskiej łyżeczki cukru
- 200 g czarnego spaghetti
- ½ suchej bułki lub jasnego chleba
- skórka z 1 małej cytryny
- posiekana natka pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
Na głęboką (zimną!) patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wstaw na mały ogień i powoli podgrzewaj. Kiedy po kilku minutach czosnek zacznie się smażyć, dodaj sól i co jakiś czas mieszając dalej powoli duś. Dodaj na patelnię boczek oraz cukier i wszystko razem smaż na najmniejszym ogniu.
W międzyczasie zagotuj duży garnek wody, hojnie ją osól i gdy zawrze wrzuć do niej makaron. Gotuj kilka minut, próbując co jakiś czas czy jest już gotowy (powinien być ugotowany al dente). Kiedy będzie gotowy, dodaj go na patelnię z oliwą i boczkiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu, która świetnie połączy się z oliwą tworząc emulsję. Suche pieczywo zetrzyj na domową, grubą bułkę tartą. Rozłóż makaron na talerze i posyp nią, następnie dodając też świeżo utartą skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz pieprz. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl