„Shawarma” hummus z z owocami kaparów
2 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnego Gyrosa
- łyżka oleju do smażenia
- 300 g humusu
- ok. 10 owoców kaparów (można podmienić na ulubione pikle)
- oliwa z pierwszego tłoczenia do podania
- chleb na zakwasie lub pita
Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Kiedy będzie gorący, dodaj kawałki gyrosa i podsmaż na dość dużym ogniu, często mieszając. Nie staraj się tego robić zbyt delikatnie, część z nich powinna rozpaść się na mniejsze kawałki. Kiedy gyros będzie porządnie przyrumieniony, zdjemij z ognia. W międzyczasie na duży talerz wyłóż hummus. Na niego dodaj podsmażony kebab, dodaj kapary lub inne pikle i wszystko dopraw oliwą z pierwszego tłoczenia. Podawaj z podgrzaną pitą lub chlebem.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl