Odważ się być bez!
Sałatka z szynką czosnkową
170.jpg

Przełom lata i jesieni przynosi wysyp pysznych warzyw sezonowych. Dlaczego by z nich nie zrobić pysznej, odżywczej sałatki? Sprawdzi się o każdej porze i w praktycznie każdej sytuacji, a jest tak dobra, że najlepiej od razu zrób podwójną porcję... żeby zostało trochę na kolację! Na zimno i na ciepło - zawsze dobrze smakuje.

Składniki:

  • opakowanie Bezmięsnej Szynki Czosnkowej
  • ulubiony mix sałat (polecamy rukolę i cykorię dla przełamania smaków i dodania chrupkości)
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • pół kilo fasolki szparagowej
  • garść pestek, np dyni, słonecznika, siemię lniane (jeśli uprażysz je na suchej patelni, będą jeszcze lepsze!)
  • do pieczenia dyni: oliwa, sól, pieprz, tymianek, płatki chilli

na sos:

  • pół szklanki mrożonej żurawiny
  • 2 szalotki
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku, sól i pieprz

1. Fasolkę obierz, pokrój w kawałki na 1 kęs i ugotuj al dente.

2. Dynię obtocz w oliwie i przyprawach i upiecz na miękko (około 15 minut w 200 stopniach powinno wystarczyć, jeśli jest już pokrojona w kostkę). Jeśli wolisz, możesz ją zamiast tego po prostu ugotować.

3. W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki sosu i odstaw go na około pół godziny, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Bezmięsną Szynkę Czosnkową porwij na mniejsze kawałki.

4. W misce rozłóż umyte sałaty, dodaj pozostałe składniki, polej sosem i posyp pestkami. Gotowe! Jeśli chcesz schłodzić sałatkę lub robisz ją z wyprzedzeniem, nie wlewaj od razu sosu - dodaj go dopiero tuż przed podaniem.

Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium