- 60 g Bezmięsnego Gyrosu lub Kebaba
- mix sałat z rukolą, ok. 90g
- 4-5 dużych, lekko ukośnych plastrów bakłażana o grubości ok. 2 cm
- kilka dużych kaparów
- 2 garści malin
- 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
- 2+3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny/octu
- tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii
- Przygotuj grzanki: wymieszaj kostkę z chleba z 2 łyżkami oliwy, tymiankiem, rozmarynem, oregano i solą. Piecz w 200 stopniach przez ok. 5 minut.
- Przygotuj vinaigrette: sok z cytryny albo ocet wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżeczkę musztardy.
- Bakłażana posmaruj delikatnie oliwą i solą z obu stron, piecz przez 15 minut. Obok upiecz kebab/gyros.
- Na talerzu rozłóż sałaty, na nich plastry bakłażana, potem kebab/gyros, kapary, maliny i grzanki. Na koniec polej sosem i posyp bazylią.
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc