Odważ się być bez!
Sałatka z gyrosem i malinami
102.jpg
  • 60 g Bezmięsnego Gyrosu lub Kebaba
  • mix sałat z rukolą, ok. 90g
  • 4-5 dużych, lekko ukośnych plastrów bakłażana o grubości ok. 2 cm
  • kilka dużych kaparów
  • 2 garści malin
  • 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
  • 2+3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny/octu
  • tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii
  1. Przygotuj grzanki: wymieszaj kostkę z chleba z 2 łyżkami oliwy, tymiankiem, rozmarynem, oregano i solą. Piecz w 200 stopniach przez ok. 5 minut.
  2. Przygotuj vinaigrette: sok z cytryny albo ocet wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżeczkę musztardy.
  3. Bakłażana posmaruj delikatnie oliwą i solą z obu stron, piecz przez 15 minut. Obok upiecz kebab/gyros.
  4. Na talerzu rozłóż sałaty, na nich plastry bakłażana, potem kebab/gyros, kapary, maliny i grzanki. Na koniec polej sosem i posyp bazylią.


Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Zdjęcie: Konrad Bryc

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium