Coś przepysznego, zdrowego, prostego i sycącego dzięki dużej zawartości białka? Co to? Oczywiście, że sałatka z Bezmięsną Szynką Czosnkową, tofu fetą, jarmużem i makaronem!
Składniki:
Na tofu fetę:
- opakowanie tofu
- 200ml oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 4 łyżki octu z jabłek
- sól
- opcjonalnie: oregano, bazylia, czosnek suszony
Do sałatki:
- 5 plastrów Bezmięsnej Szynki Czosnkowej
- porcja jarmużu (dokładnie oczyszczonego z łodyg i włókien)
- porcja rukoli
- porcja ugotowanego według instrukcji na opakowaniu makaronu razowego
- pomidorki cherry
- garść migdałów
- oliwa i sok z cytryny do polania
- sól, pieprz, świeże zioła wedle uznania
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę do tofu, mieszając wszystkie składniki. Umieść w niej tofu i schowaj do lodówki - im dłużej będzie się marynować, tym jego smak będzie bardziej intensywny. Najlepiej jeśli marynuje się nawet ok. 3 dni.
Aby przygotować sałatkę, ugotuj makaron i zostaw do przestygnięcia. Umyj warzywa.
Wymieszaj rukolę z jarmużem. Do miski wrzuć mix sałat, tofu fetę (pokrojoną w równą, niewielką kostkę), migdały, pomidorki i Bezmięsną Szynkę Czosnkową. Całość polej oliwą i skropl sokiem z cytryny.
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan