Chcesz zrobić wrażenie na gościach, serwując im nieziemską przystawkę? Wybierasz się na imprezę i chcesz zanieść przekąskę, która wywoła najwięcej zachwytów? A może po prostu lubisz rozpieszczać siebie i domowników i zastanawiasz się, jak sobie kulinarnie dogodzić? Nie musisz dalej szukać - roladki z bakłażana napakowane Bezmięsnym Pepperoni, domową tapenadą i suszonymi pomidorami to prawdziwa uczta dla wszystkich fanek i fanów śródziemnomorskich smaków!
Składniki:
- opakowanie Bezmięsnego Pepperoni
- 2 średniej wielkości bakłażany
- suszone pomidory
- oliwa
- składniki na tapenadę: szklanka czarnych oliwek bez pestek, 4 suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Zacznij od tapenady: wszystkie składniki zblenduj na średnio gładką pastę.
2. Bakłażana pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Posyp je z obu stron solą, aby zmiękły i puściły wodę. Po 20 minutach odsącz z nich nadmiar wilgoci przy pomocy ścierki lub ręcznika papierowego.
4. Rozłóż plastry bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzelka posmaruj je oliwą, a następnie grilluj w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Jeśli wolisz, możesz zgrillować je na patelni grillowej lub zwykłej. Pod koniec powinny być zrumienione.
5. Następnie na każdy plaster nałóż warstwę tapenady, dodaj plaster pepperoni i suszonego pomidora i... zawijaj! Gotowe!
Przepis i zdjęcia: Konrad Bryc @trustmeitsvegan