4 porcje
- 1 paczka Bezmięsnego Pepperoni,
- 2 małe czerwone cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 4-5 łyżek oliwy,
- 1 płaska łyżka suszonego oregano,
- spora szczypta soli,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 2 puszki pomidorów w całości,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 500 g pełnoziarnistego makaronu penne,
- pół pęczka bazylii,
Zacznij od wstawienia garnka z wodą do ugotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj składniki na ragu. Drobno posiekaj i rozdrobnij w palcach Pepperoni, cebulę skrój w kostkę, a obrany czosnek w cienkie plasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, dopraw oregano, solą i pieprzem. Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj Bezmięso i smaż przez 5-10 minut, często mieszając. Kiedy zacznie ładnie się przypiekać, dodaj pomidory, cukier i płatki drożdżowe. Duś na małym ogniu przez minimum 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Ragu powinno w tym czasie zgęstnieć.
Teraz do gotującej się osolonej wody wrzuć makaron. Kiedy będzie mocno al dente, a więc prawie gotów, odcedź go (zachowując trochę wody z gotowania) i dodaj na patelnię z sosem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, dodając po łyżce wody z gotowania makaronu, która idealnie połączy całe danie. Podawaj posypane dużą ilością świeżej bazylii.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl