
- 1 ½ szklanki mąki
- Pół łyżeczki soli
- pół szklanki twardego oleju kokosowego albo margaryny (prosto z lodówki)
- 4-6 łyżek bardzo zimnej wody
- 300 g Kebaba lub Gyrosa
- Kostka tofu naturalnego
- Sok z połowy cytryny
- 1 por
- Pół brokuła
- 20 czarnych oliwek
- 15 suszonych pomidorów
- Zioła (można dowolnie połączyć świeże z suszonymi): estragon, bazylia, tymianek, oregano, pietruszka
- Łyżka oleju
- Sól, pieprz, płatki drożdżowe, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
- Mąkę przesiej z solą. Dodaj margarynę i posiekaj w mące. Zacznij dodawać po 1 łyżce wody, cały czas ugniatając ciasto. Dodaj tylko tyle wody, żeby ciasto się połączyło i było gładkie i nie kruszyło się. Rozwałkuj je na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj widelcem. Odstaw na bok.
- Pora i oliwki pokrój w cienkie plastry, brokuła podziel na małe różyczki, oliwki i pomidory pokrój według uznania. Zioła posiekaj, jeśli używasz świeżych.
- Tofu odsącz z nadmiaru zalewy. Zmiksuj na gładko z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kardamonem i gałką. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pora, gyros, brokuły i zioła. Mieszaj regularnie przez około 5 minut, aż brokuł częściowo zmięknie (w razie potrzeby możesz dodać trochę wody), ale niech zostanie jędrny. Wlej masę z tofu i gotuj przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaj więcej ziół/drożdży/gałki itd.
- Przelej masę do przygotowanej formy z ciastem, piecz przez około pół godziny.
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc