Odważ się być bez!
Quiche z gyrosem
122.jpg
  • 1 ½ szklanki mąki
  • Pół łyżeczki soli
  • pół szklanki twardego oleju kokosowego albo margaryny (prosto z lodówki)
  • 4-6 łyżek bardzo zimnej wody

 

  • 300 g Kebaba lub Gyrosa
  • Kostka tofu naturalnego 
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 por
  • Pół brokuła
  • 20 czarnych oliwek
  • 15 suszonych pomidorów
  • Zioła (można dowolnie połączyć świeże z suszonymi): estragon, bazylia, tymianek, oregano, pietruszka
  • Łyżka oleju
  • Sól, pieprz, płatki drożdżowe, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  1. Mąkę przesiej z solą. Dodaj margarynę i posiekaj w mące. Zacznij dodawać po 1 łyżce wody, cały czas ugniatając ciasto. Dodaj tylko tyle wody, żeby ciasto się połączyło i było gładkie i nie kruszyło się. Rozwałkuj je na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj widelcem. Odstaw na bok.
  2. Pora i oliwki pokrój w cienkie plastry, brokuła podziel na małe różyczki, oliwki i pomidory pokrój według uznania. Zioła posiekaj, jeśli używasz świeżych.
  3. Tofu odsącz z nadmiaru zalewy. Zmiksuj na gładko z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kardamonem i gałką. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  4. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pora, gyros, brokuły i zioła. Mieszaj regularnie przez około 5 minut, aż brokuł częściowo zmięknie (w razie potrzeby możesz dodać trochę wody), ale niech zostanie jędrny. Wlej masę z tofu i gotuj przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaj więcej ziół/drożdży/gałki itd.
  5. Przelej masę do przygotowanej formy z ciastem, piecz przez około pół godziny.

Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Zdjęcie: Konrad Bryc

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium