Orientalna potrawka z soczewicy z grillowanymi kiełbaskami
2-4 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 opakowanie Bezmięsnych kiełbasek wiejskich
- granat, opcjonalnie: pikle lub kiszonki
na potrawkę z soczewicy:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- płaska łyżeczka suszonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli brak, można zastąpić wodą)
- 1 puszka pomidorów, całych i obranych
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła orzechowego
na szpinak w jogurcie:
- 1 duży pęczek szpinaku
- 200 g jogurtu sojowego (lub greckiego)
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z solą. Po kilku minutach dodaj przyprawy (paprykę słodką i ostrą wędzoną, kurkumę, imbir, cynamon i kolendrę) i smaż razem jeszcze pięć minut. Następnie dodaj soczewicę, dopraw cukrem i zalej bulionem. Dodaj również puszkę pomidorów oraz koncentrat. Gotuj do miękkości, około 30 minut. W razie potrzeby uzupełnij płyny (bulion lub wodę). Kiedy soczewica będzie idealna, zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
W międzyczasie zblanszuj szpinak (duże liście przez kilka minut, jeśli używasz młodego szpinaku wystarczy minuta. Odsącz i natychmiast ostudź zimna wodą. Posiekaj drobno i wymieszaj z jogurtem, kuminem, cytryną i solą. Schowaj do lodówki by schłodzić przed podaniem.
Na patelni rozgrzej olej i zgrilluj na dużym ogniu kiełbaski. Kiedy się przypieką, zdjemij z ognia i udekoruj nimi każdą porcję potrawki (w zależności od apetytu – jedną lub dwiema). Obok dodaj szpinak w jogurcie oraz, jeśli masz chęć, ulubione pikle lub kiszonki. Obsyp talerze granatem i podawaj, smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl