Odważ się być bez!
PLACKI Z WIEJSKĄ
38.jpg

 

PLACKI Z PIKANTNĄ MARCHEWKĄ, PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI I WIEJSKĄ

2 porcje

na pastę z fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • garść orzechów włoskich
  • ½ dużego pęczka kolendry
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
  • szczypta soli

na marchewkę:

  • 500 g marchewek
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Zacznij od przygotowania pasty. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie. Podpraż orzechy na suchej patelni, aż zezłocą się i zaczną pachnieć. W malakserze lub blenderem ręcznym zmiksuj fasolę z orzechami, kolendrą, oliwą, sokiem z limonki, pieprzem kajeńskim i solą. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu dopraw do smaku według własnych upodobań (może być kwaśniejsza lub ostrzejsza). 

Aby przygotować marchewkę, zrób z niej wstążki używając specjalnej obieraczki lub spiralizera. Jeśli nie masz żadnego z tych przyrządów, możesz po prostu zetrzeć ją na grubych oczkach tarki. W słoiku połącz suszoną kolendrę, wędzoną paprykę, cukier oraz sól. Wlej olej sezamowy, oliwę i ocet i wszystko razem połącz, wielokrotnie potrząsając słoikiem. Wymieszaj z marchewkami i odstaw do przegryzienia na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). 

Aby przygotować danie, pokrój kiełbasę w grube talarki. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż je na chrupiąco. W międzyczasie podgrzej placki. Posmaruj każdy pastą z fasoli, następnie dodaj obfitą porcję marchewki. Na koniec ułóż na każdej porcji plasterki kiełbasy. Udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz sezamem. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium