

PLACKI Z PIKANTNĄ MARCHEWKĄ, PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI I WIEJSKĄ
2 porcje
- ½ Bezmięsnej Kiełbasy Wiejskiej (obecnie Kiełbasek Wiejskich)
- odrobina oleju roślinnego do smażenia
- 2 tortille pszenne lub placki typu lawasz
- natka pietruszki i sezam do podania
na pastę z fasoli:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- garść orzechów włoskich
- ½ dużego pęczka kolendry
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1-2 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
- szczypta soli
na marchewkę:
- 500 g marchewek
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
Zacznij od przygotowania pasty. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie. Podpraż orzechy na suchej patelni, aż zezłocą się i zaczną pachnieć. W malakserze lub blenderem ręcznym zmiksuj fasolę z orzechami, kolendrą, oliwą, sokiem z limonki, pieprzem kajeńskim i solą. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu dopraw do smaku według własnych upodobań (może być kwaśniejsza lub ostrzejsza).
Aby przygotować marchewkę, zrób z niej wstążki używając specjalnej obieraczki lub spiralizera. Jeśli nie masz żadnego z tych przyrządów, możesz po prostu zetrzeć ją na grubych oczkach tarki. W słoiku połącz suszoną kolendrę, wędzoną paprykę, cukier oraz sól. Wlej olej sezamowy, oliwę i ocet i wszystko razem połącz, wielokrotnie potrząsając słoikiem. Wymieszaj z marchewkami i odstaw do przegryzienia na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).
Aby przygotować danie, pokrój kiełbasę w grube talarki. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż je na chrupiąco. W międzyczasie podgrzej placki. Posmaruj każdy pastą z fasoli, następnie dodaj obfitą porcję marchewki. Na koniec ułóż na każdej porcji plasterki kiełbasy. Udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz sezamem. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl
