Płaskie, wypiekane placki były - podobnie jak pierogi - obecne w wielu kulturach, jednak to właśnie włoska wersja pszennego placka zyskała najwięcej fanów. Może to ze względu na swoją uniwersalność i podatność na modyfikacje pizza jest aż tak popularna? Najstarszy dokument, w którym znaleziono słowo pizza, pochodzi z 997 roku, a nic nie zapowiada jej wyjścia z mody! Dziś możesz zaserwować ją w wersji w 100% roślinnej ❤
- pół paczki Bezmięsnego Kebaba
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 7 g suchych drożdży instant
- 60 ml oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół średniej wielkości cebuli
- ostra papryczka wg uznania
- 30 g wegańskiego sera
- sos do pizzy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, po szczypcie soli, cukru, suszonego czosnku i oregano, łyżeczka oliwy, 4 łyżki gorącej wody
- Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj oliwę, wodę i sól i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.
- Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce. Wymieszaj wszystkie składniki sosu (sól i cukier w takiej samej ilości). Ser zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Połowę ciasta rozgnieć/rozciągnij/rozwałkuj (jak Ci najwygodniej) do pożądanego kształtu. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia, posmaruj go cienko oliwą i przełóż na nią ciasto. Brzegi możesz dodatkowo posmarować oliwą, żeby się ładnie zrumieniły.
- Na cieście rozsmaruj sos (kolistymi ruchami od środka), rozsyp ser i ewentualnie dodatkową szczyptę oregano. Połóż na nim cebulę, kebab i papryczki.
- Piecz w 250 stopniach przez 7-10 minut (zależy przede wszystkim od piekarnika).
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc