2 porcje
na pity:
- 1 opakowanie Bezmięsnego Kebaba albo Bezmięsnego Gyrosu
- 2 pity do wypełnienia
- garść świeżego szpinaku
- duży pomidor
- odrobina oleju do smażenia
na sos:
- 250 ml jogurtu sojowego (w wersji wegańskiej można użyć greckiego)
- 1 płaska łyżka sojonezu lub majonezu
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- szczypta soli
Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw do lodówki.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i podsmaż kebab albo gyros na średnim ogniu, często mieszając, aż się przypiecze. W międzyczasie pokrój pomidora na małe kawałki i wymieszaj je z porwanymi liśćmi szpinaku. Pity podgrzej w tosterze, piekarniku lub mikrofalówce. Kiedy będą gorące i napuchną, odkrój górną część i wypełnij je naprzemiennie sałatką, sosem oraz kebabem. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl