Niby to nic nowego, ale czasami warto sięgnąć po sprawdzone połączenia! Bezmięsny Kebab lub Gyros, świeże warzywa i ciepły chlebek pita to świetny sposób na prosty i szybki lunch lub obiad. Cieszy smakiem, syci i odżywia, a przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut!
- chleb typu pita pszenny lub graham
- pół paczki Bezmięsnego Gyrosu lub Kebaba
- garść sałaty lodowej, roszponki lub młodego szpinaku
- około 5 cm świeżego ogórka
- pół niedużego pomidora
- pikle według uznania(marynowane papryczki, rzepa, ogórki, dynia itd)
- 2-3 łyżki hummusu
- Warzywa umyj i osusz. Ogórka obierz i pokrój w grube półplastry, pomidora pokrój w kostkę, a sałatę poszarp palcami.
- Rozgrzej patelnię bez oleju i usmaż na niej Bezmięsny Gyros albo Kebab przez ok. 4 minuty, z rzadka mieszając.
- Pitę podgrzej zgodnie z opisem na opakowaniu, nałóż do niej hummus, warzywa i bezmięso. Smacznego!
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc