Pasta bezjajeczna z boczkiem
na około 1 litrowy słoik
- ½ opakowania Bezmięsnego Boczku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka + ½ łyżeczki czarnej soli kala namak
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 łyżka delikatnej musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- majonez Cremajo do konsystencji (ok. 1 niepełny słoiczek)
- 1 pęczek szczypiorku
Opłucz ciecierzycę, umieść w garnuszku z wrzątkiem i dodaj łyżeczkę soli kala namak (pozostałe pół łyżeczki zachowaj na później). Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie pokrój w kostkę tofu i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj z musztardą, płatkami drożdżowymi, octem, cukrem i kurkumą. Dodaj odsączoną, gorącą ciecierzycę i ugnieć wszystko razem widelcem. Łyżka po łyżce dodawaj majonez, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. Na koniec wmieszaj drobno posiekany szczypiorek i skrojony w drobną kostkę boczek. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl