Odważ się być bez!
Pasta bezjajeczna z boczkiem
78.jpg

Pasta bezjajeczna z boczkiem

na około 1 litrowy słoik

  • ½ opakowania Bezmięsnego Boczku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka + ½ łyżeczki czarnej soli kala namak
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 łyżka delikatnej musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • majonez Cremajo do konsystencji (ok. 1 niepełny słoiczek)
  • 1 pęczek szczypiorku

Opłucz ciecierzycę, umieść w garnuszku z wrzątkiem i dodaj łyżeczkę soli kala namak (pozostałe pół łyżeczki zachowaj na później). Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie pokrój w kostkę tofu i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj z musztardą, płatkami drożdżowymi, octem, cukrem i kurkumą. Dodaj odsączoną, gorącą ciecierzycę i ugnieć wszystko razem widelcem. Łyżka po łyżce dodawaj majonez, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. Na koniec wmieszaj drobno posiekany szczypiorek i skrojony w drobną kostkę boczek. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium