2 porcje
- 100 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 120 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki neutralnego oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego (+ więcej do podania)
- 4 plasterki Bezmięsnego Boczku
- odrobina oleju do smażenia
W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Osobno połącz mleko roślinne, olej, ocet i syrop klonowy. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Rozgrzej dużą patelnię i przetrzyj ją natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Nakładaj porcje ciasta łyżką, trzymając ją pionowo na środku każdego kolejnego placka, dzięki czemu będą idealnie okrągłe. Smaż na średnim ogniu po kilka minut, na drugą stronę przewracając kiedy wierzch będzie dziurawy i prawie się zetnie.
W międzyczasie pokrój plasterki boczku wzdłuż na pół. Na drugiej patelni podsmaż je na chrupko na odrobinie oleju. Podawaj pankejki gorące, z chrupiącym boczkiem i dużą ilością syropu klonowego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl