Mini pizze to czysta przyjemność! Świetnie sprawdzą się na imprezie - możesz nawet przygotować je wspólnie z gośćmi! Jest to też dobre rozwiązanie na lunch do szkoły albo pracy, śniadanie albo kolację.
Składniki:
Na ciasto:
- paczka aktywnych drożdży
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 kubek cieplej wody
- 2,5 kubka mąki do chleba lub zwykłej najlepiej typ 500-550
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Na sos pomidorowy:
- 4 pomidory
- 2 łyżki syropu klonowego
- ulubione zioła
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
Dodatki:
- pół paczki Bezmięsnego Pepperoni
- wegańska mozzarella
- pomidorki cherry
- kapary
- rukola
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos zblenduj i zagotuj, aż sos zrobi się kremowy i gęsty. Zanim posmarujesz nim pizzę, powinien ostygnąć.
Rozgrzej piekarnik do 230C. W misce połącz drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Potem dodaj mąkę, sól i oliwę - dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 5-10 minut. Po tym czasie uformuj placek, dodaj sos i dodatki. Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote.
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan