4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
- 200 g zielonego groszku (poza sezonem użyj mrożonego – nie tego w puszce)
- szczypta soli i cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- opakowanie (150 g) grzybków shimeji
- 2 łyżki mirinu (jeśli nie masz, użyj białego wina i 1 łyżki cukru)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 250 g makaronu soba
- sok z limonki
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- prażone nasiona sezamu
Zagotuj garnek wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wrzuć groszek i gotuj 5 minut od ponownego zagotowania wody. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej sezamowy, dodaj rozdzielone palcami grzybki shimeji i smaż 2 minuty. Następnie wlej mirin i przykryj patelnię. Duś przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj sos sojowy i duś wszystko razem jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia.
Makaron soba ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, wymieszaj go w garnku z zawartością patelni (grzybkami oraz całym ich sosem) i groszkiem. Rozłóż porcje na talerze, każdą skrop odrobiną soku z limonki.
Zgrilluj Żeberka na niedużym ogniu, po kilka minut na jednej i drugiej stronie. Możesz do tego użyć zwykłej patelni. Każde żeberko pokrój w poprzek na niewielkie kawałki i udekoruj nimi wszystkie porcje makaronu. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem oraz prażonym sezamem. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl