Odważ się być bez!
Mac and cheese z parówkami
138.jpg

Amerykański klasyk w wegańskiej, ekspresowej wersji. Kremowy sos na bazie orzechów nerkowca i mleka kokosowego, ulubiony makaron i Bezmięsne Parówki - może być lepiej? 

Składniki:

  • paczka Bezmięsnych Parówek 
  • 2 ugotowane porcje ulubionego makaronu 
  • 1 marchewka 
  • ząbek czosnku 
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych 
  • łyżeczka octu winnego 
  • spora szczypta soli
    puszka mleka kokosowego
  • ¾ kubka orzechów nerkowca (zalej je ciepłą wodą, pozostaw na noc, rano przepłucz i odcedź)
  • 2 łyżki oliwy lub wegańskiego masła
  • szczypta suszonej cebuli 

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Marchewkę pokrój i ugotuj na parze lub upiecz.
3. Parówki pokrój na plasterki i podsmaż na odrobinie oleju.
4. Nasiąknięte przez noc wodą orzechy wrzuć do miski, dodaj ugotowaną marchewkę, płatki drożdżowe, puszkę mleka kokosowego, oliwę, ząbek czosnku, ocet, cebulę i sól. Wszystko dokładnie zblenduj.
5. Sos przelej do małego rondelka i gotuj przez chwilę - nie zapomnij mieszać! Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wymieszaj go z makaronem.

Ten sos świetnie pasuje również do domowych nachos lub gotowanych warzyw! Smacznego :)

Autor zdjęć i przepisu: Konrady Bryc

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium