Amerykański klasyk w wegańskiej, ekspresowej wersji. Kremowy sos na bazie orzechów nerkowca i mleka kokosowego, ulubiony makaron i Bezmięsne Parówki - może być lepiej?
Składniki:
- paczka Bezmięsnych Parówek
- 2 ugotowane porcje ulubionego makaronu
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- ¼ szklanki płatków drożdżowych
- łyżeczka octu winnego
- spora szczypta soli
puszka mleka kokosowego - ¾ kubka orzechów nerkowca (zalej je ciepłą wodą, pozostaw na noc, rano przepłucz i odcedź)
- 2 łyżki oliwy lub wegańskiego masła
- szczypta suszonej cebuli
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Marchewkę pokrój i ugotuj na parze lub upiecz.
3. Parówki pokrój na plasterki i podsmaż na odrobinie oleju.
4. Nasiąknięte przez noc wodą orzechy wrzuć do miski, dodaj ugotowaną marchewkę, płatki drożdżowe, puszkę mleka kokosowego, oliwę, ząbek czosnku, ocet, cebulę i sól. Wszystko dokładnie zblenduj.
5. Sos przelej do małego rondelka i gotuj przez chwilę - nie zapomnij mieszać! Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wymieszaj go z makaronem.
Ten sos świetnie pasuje również do domowych nachos lub gotowanych warzyw! Smacznego :)
Autor zdjęć i przepisu: Konrady Bryc