2 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
- 6-8 młodych ziemniaczków
- 1 łyżka roślinnej margaryny, oleju kokosowego albo masła
- sól w płatkach
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- kilka listków sałaty masłowej lub innej ulubionej
- 2 rzodkiewki
- świeżo mielony czarny pieprz
Na coleslaw:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- szczypta soli
- 4-5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z ½ pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- ½ pęczka kolendry
- ½ pestek granatu
- szczypta soli
Aby przygotować coleslaw, poszatkuj kapustę na drobne paski, wymieszaj z solą, oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z octem i wymasuj dłońmi. Następnie dodaj posiekaną kolendrę oraz granat. Wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do przegryzienia smaków.
W międzyczasie przygotuj resztę obiadu.
Ziemniaki umyj i bez obierania ugotuj (w osolonej wodzie) do miękkości. Po wylaniu wody pozostaw je w garnku i dodaj tam margarynę, w której się wykąpią.
Kiedy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim żeberka, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodaj na patelnie sos sojowy i syrop klonowy, dobrze wymieszaj aby równomiernie obtoczyły żeberka i duś na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż sos odparuje.
Podawaj żeberka z ugotowanymi ziemniakami (obsyp je solą w płatkach), a także coleslawem oraz sałatą ze świeżym rzodkiewkami.
Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl