Odważ się być bez!
Leczo z kiełbaskami wiejskimi
2.jpg

4 porcje

  • 1 Bezmięsna Kiełbasa Wiejska (obecnie Bezmięsne Kiełbaski Wiejskie),
  • 4 białe cebule,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 duża cukinia,
  • 5-6 świeżych pomidorów (ew. jedna puszka całych pomidorów),
  • 4 ząbki czosnku,
  • po dużej szczypcie papryki chili, słodkiej papryki, papryka wędzonej, oregano, czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Pokrój cebulę w ćwiartki i rozdziel każdą palcami na grube płatki. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę oraz cukinię. 

Jeśli używasz świeżych pomidorów, natnij je płytko  na krzyż i zalej na chwilę wrzątkiem, po czym obierz ze skóry (która dzięki temu będzie odchodziła z łatwością). Je także pokrój w kostkę. 

W dużym rondu rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć najtwardsze składniki – cebulę i zieloną paprykę. Dodaj kilka szczypt soli i duś przez pięć minut. Następnie dorzuć czerwone papryki, cukinię i drobno skrojony czosnek. Jeśli pomidory nie wypuszczą za dużo soku, możesz dodać odrobinę bulionu lub  Duś pod przykryciem przez minimum 40 minut. 

W międzyczasie przygotuj Kiełbaski. Skrój je na plasterki i na osobnej patelni podsmaż je na odrobinie oleju, aż ich brzegi się zezłocą. Dodaj do leczo na ostatnie 10 minut gotowania. 

Podawaj z pajdą chleba z masłem roślinnym lub innymi dodatkami. Pyszne od razu, ale najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy aromaty się przegryzą.

Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium