4 porcje
- 1 Bezmięsna Kiełbasa Wiejska (obecnie Bezmięsne Kiełbaski Wiejskie),
- 4 białe cebule,
- 2 zielone papryki,
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 duża cukinia,
- 5-6 świeżych pomidorów (ew. jedna puszka całych pomidorów),
- 4 ząbki czosnku,
- po dużej szczypcie papryki chili, słodkiej papryki, papryka wędzonej, oregano, czarnego pieprzu,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Pokrój cebulę w ćwiartki i rozdziel każdą palcami na grube płatki. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę oraz cukinię.
Jeśli używasz świeżych pomidorów, natnij je płytko na krzyż i zalej na chwilę wrzątkiem, po czym obierz ze skóry (która dzięki temu będzie odchodziła z łatwością). Je także pokrój w kostkę.
W dużym rondu rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć najtwardsze składniki – cebulę i zieloną paprykę. Dodaj kilka szczypt soli i duś przez pięć minut. Następnie dorzuć czerwone papryki, cukinię i drobno skrojony czosnek. Jeśli pomidory nie wypuszczą za dużo soku, możesz dodać odrobinę bulionu lub Duś pod przykryciem przez minimum 40 minut.
W międzyczasie przygotuj Kiełbaski. Skrój je na plasterki i na osobnej patelni podsmaż je na odrobinie oleju, aż ich brzegi się zezłocą. Dodaj do leczo na ostatnie 10 minut gotowania.
Podawaj z pajdą chleba z masłem roślinnym lub innymi dodatkami. Pyszne od razu, ale najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy aromaty się przegryzą.
Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl