Łazanki z kapustą i kiełbaską wiejską
4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Kiełbasek Wiejskich
- 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
- pół łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 goździk
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 biała cebula
- 150 g suchych łazanek
- sól, pieprz, świeża pietruszka
Kiszoną kapustę posiekaj, włóż do garnka i zalej wrzątkiem do jej poziomu. Dodaj sól oraz wszystkie przyprawy i gotuj na niedużym ogniu przez minimum godzinę, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta będzie gotowa, rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż na niej skrojoną w grubą kostkę cebulę. Dopraw solą. Kiedy będzie zeszkolna, dodaj na patelnię skrojone w talarki kiełbaski. Smaż wszystko razem przez pięć minut, aż kiełbaski się zezłocą.
W inny garnku ugotuj w osolonej wodzie makaron. Ugotowaną kapustę dodaj do kiełbasek na patelni i smaż wszystko razem jeszcze przez minutę. Następnie wymieszaj z odcedzonymi łazankami. Dopraw do smaku i podawaj z natką pietruszki.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl