Odważ się być Bez... na talerzu!
Kremowy sos bezmięsno-grzybowy
86.jpg


4 porcje

•1 opakowanie Bezmięsnego Kebaba

•3 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego

•1 duża biała cebula

•duża szczypta soli

•3 listki laurowe

•2 ziarenka ziela angielskiego

•2 owoce jałowca

•3 ząbki czosnku, zgniecione, w łupinie

•garść malutkich pieczarek (lub większych, pokrojonych)

•1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

•1 łyżeczka suszonego tymianku

•250 ml mleka sojowego

•1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

•pieprz czarny

•8 pampuchów (klusek na parze)

•świeży koperek do podania

W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj skrojoną w grubą kostkę cebulę wraz ze szczyptą soli i duś na niedużym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula się zeszkli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czosnek. Smaż wszystko powoli, pod przykryciem, do miękkości – minimum 10 minut. W połowie tego czasu dodaj również pieczarki, tymianek i cukier trzcinowy. Jeśli po jakimś czasie zawartość patelni za mocno wyschnie, dodaj odrobinę wody. Kiedy wszystko będzie miękkie i złote, dodaj na patelnię Bezmięsny Kebab i kilka minut smaż całość razem, dokładnie mieszając. Następnie wlej 2/3 szklanki mleka sojowego. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. W międzyczasie w pozostałej 1/3 szklanki mleka rozmieszaj skrobię ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i dobrze mieszając połącz z jej zawartością, która szybko zgęstnieje, tworzą lśniący, kremowy sos „śmietanowy”. Podawaj od razu, na przykład z pampuchami (kluskami na parze) i świeżym koperkiem.

Sos ten równie świetnie smakuje z makaronem, można też dodawać go do bazy w postaci kaszy czy ryżu, a nawet podrasować garścią przypraw i wykorzystać jako bazę np. do eksperymentów z wegańską kuchnią indyjską!

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium