Przed Wami krem ziemniaczany z chrzanem i Bezmięsnymi Kiełbaskami Białymi.
Idealny na Wielkanocny obiad, wiosenny lunch czy lekką letnią kolację! Świetnie sprawdzi się na mały i duży głód, a już totalnie rozkocha w sobie ziemniaczanych fanów!
Składniki:
- bulion (tu przygotowany z 2 marchewek, pora, 1/3 selera, 2 pietruszek, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu, łyżki sosu sojowego i 2 łyżkek oliwy)
- opakowanie Bezmięsnych Kiełbaskek Białych
- 8 ziemniaków
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- chrzan
- ulubione kiełki
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania bulionu: w garnku, na małym ogniu pod przykryciem gotuj warzywa z przyprawami przez około 1h. Nie nalewaj zbyt dużo wody - powinno być jej tyle, aby przykryła warzywa.
2. W tym czasie pokrój Bezmięsne Kiełbaski Białe na plasterki i podsmaż.
3. Pokrój w dużą kostkę cebulę i podsmaż z czosnkiem na łyżce oliwy.
4. Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dorzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż zmiękną.
5. Na koniec do bulionu dodaj cebulę z czosnkiem i wszystko dokładnie zblenduj - wcześniej wyjmij z bulionu marchewki, ziele angielskie, liść laurowy, jedną pietruszkę i prawie cały por.
6. Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.
7. Krem podawaj z kiełkami, łyżką chrzanu i plasterkami Bezmięsnych Białych Kiełbasek.
autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan