Odważ się być bez!
Krem z młodej marchwi z kebabem
90.jpg

4 porcje

•1 opakowanie Bezmięsnego Kebaba

•5 pęczków młodych marchewek

•2+2 łyżki oliwy

•sól, pieprz

•1 duża biała cebula

•2 ząbki czosnku

•dwa listki laurowe

•kilka ziaren ziela angielskiego

•kilka gałązek świeżego tymianku

•ok. 1l bulionu warzywnego

•1 łyżka jasnej pasty miso

•3 łyżki oleju do smażenia

•pestki dyni oraz liście szczawiu do podania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj marchewki. Nie musisz ich obierać z cienkiej skórki – nasmaruj 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem i wstaw do pieczenia na ok. 30-40 minut, w połowie przekręcając na drugą stronę.

W międzyczasie rozgrzej w dużym garnku 2 pozostałe łyżki oliwy. Dodaj skrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dorzuć także czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek. Podsmażaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie wlej bulion i dodaj upieczone marchewki (zachowaj jeden pęczek – 2 sztuki na porcję – do podania zup). Wszystko razem zagotuj, a następnie zblenduj na gładki krem (możesz przedtem wyjąć z garnka liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku, jeśli te się nie rozpadły). Dodaj pastę miso, jeszcze raz zblenduj i w razie potrzeby dopraw zupę do smaku.

Weź patelnię i rozgrzej na niej 3 łyżki neutralnego w smaku oleju. Dodaj całe opakowanie kebaba i smaż na średnim ogniu, często mieszając i rozdzielając mięso na mniejsze kawałki. Kiedy będzie przyrumienione i chrupiące, zdejmij z ognia.

Każdą porcję zupy udekoruj pozostałymi pieczonymi marchewkami, dwiema łyżkami podsmażonego mięsa, a także liśćmi szczawiu i pestkami dyni. Smacznego!

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium