Koreczki z marynowanym awokado, oliwkami i szynką ziołową
na ok. 15 koreczków
- 1 opakowanie Bezmięsnej szynki ziołowej
- 1 duże, dojrzałe awokado
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 15 drylowanych zielonych oliwek
- kilka łodyg szczypiorku
- wykałaczki
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, a miąższ z obu połówek pokrój w dużą kostkę. Umieść w misce, dodaj sok z cytryny, ocet, cayenne oraz sól. Wymieszaj, a następnie odstaw na minimum 30 minut do zamarynowania.
W międzyczasie pokrój plasterki szynki na połówki. W każdą połówkę owiń jedną oliwkę. Na wykałaczki nabijaj kolejno 3-centymetrowy kawałek szczypiorku, następnie zamarynowaną kostkę awokado, a na koniec oliwkę owiniętą w szynkę ziołową.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl