Odważ się być bez!
Kiełbaski ziołowe duszone w grzybach
58.jpg

Kiełbaski ziołowe duszone w grzybach, na kremowej polencie

4 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnych kiełbasek ziołowych
  • 1 szklanka polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka soli, lub więcej do smaku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4-5 szklanek mleka sojowego lub migdałowego (w wersji wegetariańskiej możesz użyć zwykłego)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub margaryny (w wersji wegetariańskiej masła)
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała biała cebula
  • ¾ łyżeczki soli
  • 150 g pieczarek
  • 100 g świeżych grzybów shiitake
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pęczek szczypiorku do podania
  • starty Bursztyn, parmezan lub ich wegański odpowiednik

Wsyp polentę do garnka o grubym dnie, dodaj sól, bulion oraz połowę mleka. Podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut, nieustannie mieszając i dolewając mleka. Polenta będzie gęstniała i wchłaniała mnóstwo płynu. Uzupełniaj go na bieżąco. Końcowy efekt powinien mieć konsystencję lejącego budyniu – i tak stężeje po przestygnięciu! Po zdjęciu z ognia dodaj masło lub olej kokosowy, płatki drożdżowe i sok z cytryny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło (lub olej) i podsmaż na nim skrojoną w drobną kostkę cebulę z dodatkiem soli. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki oraz shiitake. Dopraw cukrem i smaż wszystko do miękkości, co jakiś czas mieszając, a w międzyczasie przykrywając patelnię. 2 minuty przed zdjęciem z ognia dodaj sos sojowy i dokładnie przemieszaj. Przełóż uduszone grzyby z cebulką do innego naczynia, a na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż skrojone w grube plastry kiełbaski ziołowe. Zrób to szybko i na największym ogniu, tak by tylko ich brzegi apetycznie się zezłociły. Ponownie dodaj na patelnię grzyby i wszystko razem dokładnie wymieszaj. 

Nakładaj polentę na głębokie talerze, a na każdej porcji ułóż kiełbaski duszone z grzybami. Udekoruj grubo skrojonym szczypiorkiem oraz tartym wyrazistym serem. Jeśli przygotowujesz danie w wersji wegańskiej, możesz go pominąć lub zastąpić roślinnym parmezanem. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium