Kiełbaski ziołowe duszone w grzybach, na kremowej polencie
4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych kiełbasek ziołowych
- 1 szklanka polenty (kaszy kukurydzianej)
- 1 łyżeczka soli, lub więcej do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4-5 szklanek mleka sojowego lub migdałowego (w wersji wegetariańskiej możesz użyć zwykłego)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub margaryny (w wersji wegetariańskiej masła)
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 mała biała cebula
- ¾ łyżeczki soli
- 150 g pieczarek
- 100 g świeżych grzybów shiitake
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- pęczek szczypiorku do podania
- starty Bursztyn, parmezan lub ich wegański odpowiednik
Wsyp polentę do garnka o grubym dnie, dodaj sól, bulion oraz połowę mleka. Podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut, nieustannie mieszając i dolewając mleka. Polenta będzie gęstniała i wchłaniała mnóstwo płynu. Uzupełniaj go na bieżąco. Końcowy efekt powinien mieć konsystencję lejącego budyniu – i tak stężeje po przestygnięciu! Po zdjęciu z ognia dodaj masło lub olej kokosowy, płatki drożdżowe i sok z cytryny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło (lub olej) i podsmaż na nim skrojoną w drobną kostkę cebulę z dodatkiem soli. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki oraz shiitake. Dopraw cukrem i smaż wszystko do miękkości, co jakiś czas mieszając, a w międzyczasie przykrywając patelnię. 2 minuty przed zdjęciem z ognia dodaj sos sojowy i dokładnie przemieszaj. Przełóż uduszone grzyby z cebulką do innego naczynia, a na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż skrojone w grube plastry kiełbaski ziołowe. Zrób to szybko i na największym ogniu, tak by tylko ich brzegi apetycznie się zezłociły. Ponownie dodaj na patelnię grzyby i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Nakładaj polentę na głębokie talerze, a na każdej porcji ułóż kiełbaski duszone z grzybami. Udekoruj grubo skrojonym szczypiorkiem oraz tartym wyrazistym serem. Jeśli przygotowujesz danie w wersji wegańskiej, możesz go pominąć lub zastąpić roślinnym parmezanem. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl