4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnego boczku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- średnia biała cebula
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka owoców jałowca
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 g białej kapusty (ok. ½ małej główki)
- 400 g dobrej jakości kapusty kiszonej
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- świeżo mielony czarny pieprz
W dużym garnku rozgrzej 2 lyżki oleju. Dodaj skrojoną w kostkę cebulę i sól, po chwili dorzuć posiekany czosnek. Po kilku minutach, kiedy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy (liście laurowe, jałowiec, kminek, zioła i paprykę) i smaż wszystko przez 5 minut. Dorzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj cukier, zalej winem i doprowadź całość do zagotowania. Wówczas dodaj pomidory z puszki oraz sos sojowy. W międzyczasie pokrój świeżą kapustę w dużą kostkę, a kapustę kiszoną opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj obie kapusty do garnka i zalej bulionem. Gotuj 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby kapusta i ziemniaki dochodziły równomiernie. W międzyczasie rozgrzej jeszcze jedną łyżkę oleju na patelni i na dużym ogniu podsmaż skrojone na mniejsze kawałki plastry boczku. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, dodaj do garnka całą zawartość patelni, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą, jeśli czujesz taką potrzebę.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl