Odważ się być bez!
Kanapki z pepperoni i szparagami
84.jpg

2-4 porcje

na aioli:

  • 1 słoiczek wegańskiego majonezu Cremajo
  • ½ łyżeczki gładkiej musztardy
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego

na kanapki:

  • 1 opakowanie Bezmięsnego Pepperoni
  • 4 pajdy ulubionego chleba
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • świeżo mielony czarny pieprz, garść ziaren popcornu
  • opcjonalnie: jadalne kwiatki do dekoracji

Zacznij od przygotowania aioli. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dodając tyle mleka, aby uzyskać kremowy, ale lejący sos. Możesz też połączyć składniki łyżką lub w słoiku, uprzednio przeciskając czosnek przez drobną praskę.

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów (warto zachować je jako składnik wywaru). Szparagi ugotuj na parze przez maksymalnie 5 minut – powinny pozostać lekko chrupiące i żywo zielone. W międzyczasie podpiecz kromki chleba. Każdą pajdę posmaruj następnie odrobiną przygotowanego sosu, następnie ułóż na niej 3 plasterki pepperoni oraz kilka szparagów. Polej całość dodatkowym sosem, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i udekoruj popcornem oraz jadalnymi kwiatami, jeśli ich używasz. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium