2-4 porcje
na aioli:
- 1 słoiczek wegańskiego majonezu Cremajo
- ½ łyżeczki gładkiej musztardy
- 1 obrany ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1-2 łyżki mleka roślinnego
na kanapki:
- 1 opakowanie Bezmięsnego Pepperoni
- 4 pajdy ulubionego chleba
- ½ pęczka zielonych szparagów
- świeżo mielony czarny pieprz, garść ziaren popcornu
- opcjonalnie: jadalne kwiatki do dekoracji
Zacznij od przygotowania aioli. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dodając tyle mleka, aby uzyskać kremowy, ale lejący sos. Możesz też połączyć składniki łyżką lub w słoiku, uprzednio przeciskając czosnek przez drobną praskę.
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów (warto zachować je jako składnik wywaru). Szparagi ugotuj na parze przez maksymalnie 5 minut – powinny pozostać lekko chrupiące i żywo zielone. W międzyczasie podpiecz kromki chleba. Każdą pajdę posmaruj następnie odrobiną przygotowanego sosu, następnie ułóż na niej 3 plasterki pepperoni oraz kilka szparagów. Polej całość dodatkowym sosem, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i udekoruj popcornem oraz jadalnymi kwiatami, jeśli ich używasz. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl