Kto powiedział, że sałatki to dobry posiłek jedynie latem i wiosną? To totalnie nieprawda! Sprawdźcie przepis na pożywną sałatę z pepperoni, kaszą i wyjątkowym sosem. To świetny pomysł na szybki obiad lub lunchbox do pracy!
Składniki:
na 1 porcję
- 4 plastry Bezmięsnego Pepperoni
- duża garść roszponki
- pół upieczonego buraka lub kilka mini buraczków, również upieczonych
- garść pestek dyni
- 1/4 dużej gruszki
- pomidor śliwkowy
- 1/3 szklanki ulubionej kaszy, w tym przypadku mix bulgur i pęczak
- 1/4 szklanki zielonej soczewicy
na sos:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Kaszę i soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozwól by wystygły. Sporządź sos: zmieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 15 minut. W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki sałatki: umyj roszponkę, obierz i pokrój buraka, umyj i pokrój wzdłuż pomidora i gruszkę.
Na dno miski wyłóż sałatę, dodaj kaszę, soczewicę i pozostałe składniki. Obficie polej sosem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Autor przepisu i zdjęć: Konrad Bryc @trustmeitsvegan