Gulasz z żeberkami i czarną soczewicą
4 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- ½ małej papryczki chili
- łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka czarnej lub brązowej soczewicy
- ½ szklanki rodzynek
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 20 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- natka pietruszki
- oliwki, słony ser/tofu-feta lub inne wybrane dodatki
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek, włóż do garnka i zeszklij na małym ogniu przez kilka minut, dodając sól. Następnie dorzuć przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, posiekane chili oraz majeranek i tymianek) i smaż wszystko razem jeszcze przez pięć minut. Następnie dorzuć opłukaną soczewicę oraz rodzynki, a następnie wlej bulion i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotuj gulasz pod przykryciem do miękkości strączków – około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę bezmięsne żeberka. Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj pokrojoną lub startą czekoladę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj ze świeżą natką pietruszki oraz ulubionymi dodatkami. Dymny aromat gulaszu świetnie przełamują słone dodatki, takie jak oliwki czy ser feta (lub jego wegański odpowiednik). Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl