![108.jpg](/userdata/public/news/images/108.jpg)
Gęsty, nieco pikantny, przełamany słodkością kukurydzy, treściwy, rozgrzewający... to tylko parę określeń na genialny gulasz z Bezmięsnym Kebabem! Warto go zjeść, ale uwaga - uzależnia!
Przepis na 2 porcje:
- opakowanie Bezmięsnego Kebabu
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 biała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- puszka pomidorów krojonych (albo 400g świeżych, obranych, drobno pokrojonych, soczystych pomidorów)
- sól, cukier, papryka słodka, ostra i wędzona, majeranek, oregano, kumin i kardamon
- łyżka oleju
- 1-2 łyżki plastrów jalapeno (albo więcej, jeśli lubisz)
- 2 garści liści kolendry
- 6 garści pikantnych nachosów
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj kebab, a po 3 minutach cebulę i czosnek. Smaż ok. 3-5 minut.
- Do garnka dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut. (sól i cukier daj w takiej samej ilości).
- Gotowy gulasz udekoruj jalapeno, posyp poszarpanymi listkami kolendry i opcjonalnie kleksem roślinnej śmietany lub jogurtu. Podawaj z nachosami i opcjonalnie ryżem w przypadku większego głodu. Smacznego! <3