Grillowane żeberka z pieczonymi batatami, colesławem i konfiturą z cebuli
2 porcje
- 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
- łyżka oleju do smażenia
- kilka łodyżek szczypiorku
- konfitura z czerwonej cebuli do podania
na pieczone bataty:
- 1 duży batat
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta soli
na coleslaw:
- pół główki małej kapusty
- 1 marchewka
- 1 szalotka
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki jogurtu sojowego (w wersji wegetariańskiej greckiego)
- 1 łyżeczka octu winnego lub więcej do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- kilka szczypt soli
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Pokrój batata w łódeczki, posmaruj je oliwą, obsyp ziołami i solą. Piecz do miękkości i zrumienienia, około 20 minut.
W międzyczasie przygotuj coleslaw. Posiekaj w drobne paseczki kapustę, marchewkę i szalotkę. Dodaj majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier i sól. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową, jeśli taką masz) z łyżką oleju. Na dużym ogniu podsmaż żeberka z obu stron. Kiedy będą zgrillowane, przełóż na talerze i obsyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z łódeczkami batatów, coleslawem i konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego!
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl