Perfekcyjne na śniadanie, fantastyczne na lunch dobre na kolację. Wytrawne gofry! Posmarowane domowym hummusem i podane z Bezmięsną Szynką Czosnkową oraz świeżymi warzywami w dużych ilościach - niczego im nie brakuje! Odżywcze i pyszne gofry, jeśli nie masz gofrownicy, możesz zrobić także w piekarniku - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie foremki :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć
- szczypta soli
dodatkowo:
- kilka plasterków Bezmięsnej Szynki Czosnkowej
- hummus, np z tego przepisu
- warzywa, np: pomidor, papryka, sałata, cebula, rzodkiewki, szczypiorek
1. Przygotuj dodatki: wybrane warzywa umyj i pokrój, plasterki Czosnkowej pokrój w trójkąty lub paseczki. Jeśli samodzielnie szykujesz hummus, przyrządź go teraz.
2. Nagrzej i nasmaruj olejem gofrownicę.
3. Wymieszaj w 1 misce wszystkie suche składniki i przesiej je przez sitko. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki, a następnie zmiksuj wszystko razem dokładnie i smaż gofry w gofrownicy, według instrukcji urządzenia.
4. Gotowe gofry podawaj posmarowane hummusem i obłożone warzywami. Smacznego! <3
Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan