Odważ się być Bez!
Czerwone curry bezmięsno-warzywne
64.jpg

4-6 porcji

  • 1 opakowanie Bezmięsnego kebaba
    • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
    • 1 cebula, pokrojona w grubą kostkę
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
    • szczypta soli
    • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty
    • kilka dużych marchewek
    • 2 kopiaste łyżki czerwonej pasty curry
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 1 puszka pomidorów (całych, bez skórki)
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • woda do konsystencji (zazwyczaj 250-700 ml)
    • ½ główki kalafiora
    • 1 puszka ciecierzycy
    • 1 średni batat
    • 1 jabłko obrane i starte na tarce, na grubych oczkach
    • wybrane dodatki: kolendra, prażone orzeszki ziemne, szczypiorek, kiełki fasoli mung, oraz cokolwiek innego, co Wam się zamarzy
    • ryż jaśminowy do podania

    W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulę i czosnek ze szczyptą soli. Kiedy cebula się zeszkli dodaj imbir i smaż wszystko jeszcze przez dwie minuty. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki i je także dodaj do garnka. Wmieszaj pastę curry, smaż wszystko razem przez minutę, a następnie dodaj mleko kokosowe, pomidory oraz syrop klonowy. Dodaj kalafiora podzielonego na małe różyczki, ciecierzycę (odsączoną i przepłukaną) oraz skrojonego w kostkę batata. Do garnka wlej odpowiednią ilość wody (tak, by przykryła warzywa, w razie potrzeby ją uzupełniaj). Gotuj do miękkości i zgęstnienia, około 30 minut. Pod koniec dodaj kebab oraz starte jabłko i gotuj jeszcze przez 5 minut. Curry podawaj z wybranymi dodatkami oraz ugotowanym ryżem jaśminowym.

    Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium