4-6 porcji
- 1 opakowanie Bezmięsnego kebaba
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 cebula, pokrojona w grubą kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
- szczypta soli
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty
- kilka dużych marchewek
- 2 kopiaste łyżki czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów (całych, bez skórki)
- 1 łyżka syropu klonowego
- woda do konsystencji (zazwyczaj 250-700 ml)
- ½ główki kalafiora
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 średni batat
- 1 jabłko obrane i starte na tarce, na grubych oczkach
- wybrane dodatki: kolendra, prażone orzeszki ziemne, szczypiorek, kiełki fasoli mung, oraz cokolwiek innego, co Wam się zamarzy
- ryż jaśminowy do podania
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulę i czosnek ze szczyptą soli. Kiedy cebula się zeszkli dodaj imbir i smaż wszystko jeszcze przez dwie minuty. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki i je także dodaj do garnka. Wmieszaj pastę curry, smaż wszystko razem przez minutę, a następnie dodaj mleko kokosowe, pomidory oraz syrop klonowy. Dodaj kalafiora podzielonego na małe różyczki, ciecierzycę (odsączoną i przepłukaną) oraz skrojonego w kostkę batata. Do garnka wlej odpowiednią ilość wody (tak, by przykryła warzywa, w razie potrzeby ją uzupełniaj). Gotuj do miękkości i zgęstnienia, około 30 minut. Pod koniec dodaj kebab oraz starte jabłko i gotuj jeszcze przez 5 minut. Curry podawaj z wybranymi dodatkami oraz ugotowanym ryżem jaśminowym.
Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl