- 80 g Bezmięsnego Gyrosu lub Kebabu
- 50 g boczniaków
- 50 g kalafiora
- 30 g groszku cukrowego
- 30 g mango
- pół puszki mleka kokosowego
- łyżka oleju, łyżeczka mieszanki curry, sól, papryka słodka
- opcjonalnie trawa cytrynowa (łyżeczka pasty albo łodyga)
- ćwiartka limonki do podania
- Kalafiora oczyść, podziel na różyczki, wymieszaj z olejem i mieszanką curry. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach.
- Rozgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, usmaż w niej gyros. Wyciągnij go i na tej samej patelni usmaż na brązowo boczniaki, poszarpane w paski.
- Z powrotem dodaj gyros, dorzuć kalafiora, groszek i mango. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj sól, paprykę i trawę cytrynową, w razie konieczności dopraw do smaku (polecamy mieszankę tandoori masala). Gotuj przez 5-10 minut. Serwuj z ryżem i limonką do pokropienia. A do tego lemoniada :)
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc