- duża bułka typu ciabatta
- 40 g Kebaba albo Gyrosa
- duża garść roszponki
- 2-3 plastry pomidora
- pół małej czerwonej cebuli
- sól i pieprz
- opcjonalnie sos czosnkowy: jogurt sojowy, majonez, suszony czosnek, sól, pieprz, koperek albo inne zioło
- Gyros podpiecz przez parę minut w 200 stopniach albo zgrilluj.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Bułkę rozetnij, zostawiając złączoną z 1 strony. Zgrilluj/opiecz, aby nabrała chrupkości.
- Nałóż do bułki połowę gyrosa, roszponkę, pomidora posypanego świeżo mielonym pieprzem i solą, cebulę i resztę gyrosa. Jeśli używasz sosu, dodaj go jako ostatnią warstwę i zamknij bułkę.
Autorka przepisu: Klara Siemianowska
Zdjęcie: Konrad Bryc